Pu Erh-te hör till vad kineserna själva kallar ”Hei cha” – svarta eller mörka teer - men som framför allt är känt som Pu Erh-te. Pu Erh är det enda teet i världen som produceras för att lagras och många av dem packas till hårda tekakor enligt uråldriga metoder. I Kina ses Pu Erh som ett mycket exklusivt te känt för sina medicinska egenskaper och serveras ofta på finare tehus eller säljs som något dyrbart i tebutiken. Eftersom tekakorna vinner på att lagras är de extra populära att ge bort till nyfödda barn eller nygifta par.
För många är Pu Erh något man lär sig tycka om. Generellt är de betydligt jordigare, naturligare och råare i jämförelse med andra svarta teer. För nybörjaren upplevs de ofta som väldigt robusta, nästan påträngande. Drar man paralleller till vin är det närmsta man kommer ett tungt och tufft Amarone.
Pu Erh Tea
Pu Erh tea belongs to what the Chinese themselves call "Hei cha" - black or dark teas - but which is above all known as Pu Erh tea. The difference consists both in which blades are used and above all in how the production takes place.
For many, Pu Erh is something you learn to like. In general, they are significantly earthier, more natural and raw in comparison to other black teas. For the beginner, they are often perceived as very robust, almost intrusive. If we are to draw parallels to wine, we should probably choose a heavy and tough Amarone wine.
Furthermore, in the home country it is a very exclusive tea known for its medicinal properties and is often served in finer tea houses or sold as something precious in the tea shop.

HUR BRYGGER MAN PU ERH?
Pu Erh bryggs vid så hög temperatur som möjligt, uppemot 100 grader. Om teet pressats till en kaka bryggs teet enligt den uråldriga metoden att sjuda bitarna i en gryta eller kanna, så att de löser upp sig bättre av värmen och av rörelsen i vattnet. Bladen kan bryggas flera gånger om - ofta kräver det några bryggningar för att smakerna ska utvecklas.
FÖR TEKAKA
- Ta en kniv och försök skala av en bit teblad från baksidan av blocket, genom att följa bladens naturliga ”vener”. Undvik att bryta tebladen.- Använd 5 gram te per 2 dl vatten och låt sjuda i en kastrull 3-5 minuter så att smakerna utvecklas.
- Drick och njut!
- Har du en liten puck pressat te kan den läggas direkt i koppen. Häll över vatten och låt dra 3-5 minuter.
FÖR LÖSA TEBLAD
• Väg upp 5 gram te per 2 dl vatten.• Tillsätt 100-gradigt vatten och låt dra 3-5 minuter.
• Drick och njut!

Pu erh till mat
Pu Erh har helt unika möjligheter att kombineras med mat. Tänk på Pu Erh som ett kraftfullt, moget rödvin när du ska kombinera det med mat. I allmänhet passar pu erh bra med rätter som har lite mer intensiva och komplexa smaker. Det kan vara utsökt till kraftiga kötträtter-gärna rökta, stekta eller grillade. Även svamp passar fint med Pu erh, då dess naturliga umami och jordighet kompletterar teet väl.
Mörk choklad med hög kakaohalt fungerar bra eftersom dess bitterhet och fylliga smak harmoniserar med teets rika toner. Pu erh är också ett av få teer som kan möta upp en avecer som whisky eller annan lagrad sprit. Även frukt och lätta sötsaker kan vara ett genialt komplement till det torra, jordiga teet.