Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

VITT TE

Vita teer (bai cha) är lite mytiska och svårfångade till sin definition. Vad är de för något egentligen, hur produceras de, är de exklusiva eller enkla, har de några medicinska egenskaper? Som så många teer härstammar det från Fujianprovinsen i Kina och den ursprungliga metoden är den mest varsamma av alla teprocesser. I princip är tebladen bara skördade och torkade. De har inte upphettats eller rullats som typiskt gröna teer. Just det här skiljer dem från andra tesorter och skapar den renaste och mest naturliga tesmaken man kan hitta i tevärlden. Något som många uppskattar medan en del tycker att de mest smakar varmt vatten. De finare kvaliteterna är ofta mildare, medan de enklare är en aning robustare. Gemensamt för de vita teerna är en viss sötma.

Eftersom teerna genomgår en så varsam process är kvaliteten på råvaran extra betydelsefull. Vädret under skörden är avgörande, det nyskördade teet måste torkas omedelbart annars oxiderar det eller förändras på annat sätt. Därför får det inte vara fuktigt (till och med daggen måste ha torkat) eller frostigt.

Kina är det stora landet för vita teer och de bästa sorterna kommer traditionellt från Fujianprovinsen, men det finns numera lovande utmanare från Indien och Sri Lanka. Man kan dela upp de vita teerna i två typer som skiljer sig en hel del från varandra: de som endast består av knoppar, silver needles, och de som även består av några blad. Skillnaden är stor i karaktär, färg och inte minst i pris. I jakten på de finaste vita teerna är de fjuniga knopparna högvilt. De ger en klar, nästan helt ofärgad dryck som är mycket mild men oerhört nyanserad i sina aromer och smak av sötma – en smakupplevelse som tillsammans med knopparnas silverskimrande utseende gjort teern a världsberömda. Drycken är så finstämd att det är synd att kombinera den med mat eller andra smaker.