Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

Grunderna i att kombinera te och ost

Te har varit en vedertagen dryck till maten i Asien i hundratals år, men i Skandinavien är trenden att kombinera te med mat relativt ny och modern. Anledningen till att konceptet är i sin vagga är ganska komplicerad. Smakupplevelsen är inte baserad endast på smak, utan också på faktorer som arom, textur och till och med temperatur. Temperaturen modulerar faktiskt smaken. Kyla, till exempel, dämpar upplevelsen av sötma, vilket är varför glass som smält till rumstemperatur smakar så mycket sötare än när den är fryst.

Det finns också olika smakmolekyler, som binder receptorer för känslan av temperaturer på tungan. Ett exempel är chili, som fäster mot receptorerna för hetta på tungan, så att vi upplever att maten är het. På liknande sätt fäster mynta mot tungans receptorer för kyla, och uppfattas som svalkande.

Detta har stor påverkan vid kombination av te och mat. Om tungans receptorer för hetta stimuleras, avaktiveras receptorerna för kyla, vilket gör det svårt att uppfatta svalkande toner som mint eller citron. Däremot kan beska, tex ett te som är mycket strävt, dämpas genom lite salt på tungan. Detta är anledningen till att viner med mycket tannin passar så bra tillsammans med salta maträtter.

Vid kombination av te och mat är det sista man vill åstadkomma att smakerna inte passar ihop. Man vill antingen skapa ”matchande kombination” genom att kombinera smaker som är väldigt lika, eller så vill man distinkt urskilja smakerna genom ”kontrasterande kombination” där man försöker uppnå en ”tredje smak” som endast nås genom att kombinera de specifika smakerna.

Vi på The Tea Centre of Stockholm har försökt finna de perfekta matchande och kontrasterande kombinationerna med olika ostar. Våra resultat var fascinerande och vi är övertygade om att de följande förslagen av kombinationer kan förgylla upplevelsen av den mångsidiga drycken te.

Getost

För denna typ av ost fann vi att grönt te med mer vegetabiliska, gräsiga toner kombinerade väldigt bra med den friska krämiga smaken av en bra getost. Vid vår avsmakning matchade vi med vår mycket vegetabiliska Yame-cha, ett Sencha från Yame i prefekturen Fukuoka, full av välsmakande umami-toner. Det skulle också passa mycket bra med andra gräsiga teer som tex:

Comte

Till en underbar rik comteost, med sina karaktäristiska söta nötiga, lätt karamelliga och skarpa toner hittade vi bästa kombination med vår Golden Monkey. Detta fylliga te från Yunnanprovinsen i Kina har rika noter av rostad frukt, jordiga toner, en lätt ton av trä och en mycket lätt not av peppar. Denna kontrasterande matchning resulterade i en tredje smak på ett mycket lyckat sätt. En comte skulle också passa bra med andra teer, så som:

Gorgonzola

Vi ville definitivt hitta ett kombinerade te till Gorgonzola. En krämig, ganska salt ost med djupare välsmakande toner. Till den föreslår vi ett te med kontrasterande smak, med mycket strävhet, friska toner av klippt gräs och blommor. Vi valde vår Darjeeling First Flush Turzum 2018. Vi fann att sältan i osten verkligen rundade av strävheten i teet och lämnade en fin krämig och blommig efterton. En nyare Darjeeling First Flush skulle också fungera bra med denna ost. En gorgonzola skulle också fungera mycket bra med andra teer, som tex:

Cheddar

För denna klassiska lagrade ost med sin karaktäristiska skarpt syrliga, salta och välsmakande umami, ville vi ha en kontrasterande rostad, nötig smak som i vår taiwanesiska Da Hong Pao Oolong. Denna kombination överträffade våra förväntningar. Samspelet mellan syrligheten och sältan i osten passade delikat med de varma rostade och maltiga tonerna i teet, vilket gav denna kombination den önskade ”tredje smaken”. Just den resan som man vill ha i en kontrasterande kombination. Cheddar skulle också passa mycket bra med andra teer, tex: