Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

PU ERH TE

Pu erh-te hör till vad kineserna själva kallar hei cha – svarta eller mörka teer – men som framför allt är känt som pu erh-te. (Det vi i västvärlden kallar svarta teer heter på kinesiska hong cha, vilket betyder röda teer.) Skillnaden består både i vilka blad som används och framför allt i hur produktionen går till. Dessutom produceras de här teerna ofta för att lagras och många av dem packas till hårda tekakor enligt urgamla metoder. Det mörka teet är egentligen råmaterialet som man sedan kan välja att konsumera färskt, lagra, pressa till hårda kakor eller använda som lösa teblad. Pu er i Yunnan är den dominerande och allra mest kända producentområdet, men mörka teer produceras till viss del även i ett fåtal andra områden i södra Kina.

För många är pu er något man lär sig tycka om. Generellt är de betydligt jordigare, naturligare och råare i jämförelse med svarta teer från Indien, Sri Lanka och Kina. För nybörjaren upplevs de ofta som väldigt robusta, nästan påträngande. I sämsta fall har de en alltför tydlig stalldoft och i bästa fall påminner de om den härliga doften av en jordkällare: jordig, fuktig, men full av grönsaker, frukt och andra godsaker. Ska vi dra paralleller till vin får vi nog välja ett tungt och tufft Amaronevin.

Som en vardaglig dryck konsumeras de här teerna i princip bara i Yunnan, Tibet och bland vissa begränsade folkslag i några sydliga bergstrakter i Kina. För övrigt är det i hemlandet ett mycket exklusivt te känt för sina medicinska egenskaper och serveras ofta på finare tehus eller säljs som något dyrbart i tebutiken. Eftersom de vinner på lagring är de extra populära att ge bort till nyfödda barn eller nygifta.

På senare år har de fått ett stort uppsving sedan de upptäckts av entusiaster från övriga delar av världen som uppskattar specialte. Det innebär att priserna börjat gå upp rätt så dramatiskt och ibland kan nå astronomiska höjder. En handel har till och med startat där man kan köpa teer som investeringsprojekt för att lagra och senare sälja till ett högre pris.

Har du fått tag i en dyrgrip bör du så klart njuta av den som den är men pu er har också helt unika möjligheter att kombineras med mat. Tänk på pu er som ett kraftfullt, moget rödvin och du förstår ungefär vilken typ av mat det passar till. Det kan vara utsökt till kraftiga kötträtter gärna rökta, stekta eller grillade. Det är också ett av få teer som kan möta upp avecer som whisky eller annan lagrad sprit. Eller kanske dricka till en cigarr? I kantonesisk kultur (där teet är känt som po-lay, bo-lay, bo-nay) dricks pu er ofta till dim sum-måltider med familj och vänner. Och faktum är att frukt och lätta sötsaker kan vara ett genialt komplement till det torra, jordiga teet. På kinesiska tehus får man ofta kanderade frukter, kanske ett sötsalt plommon.