
Svart Te
Det svarta teet föddes utan tvivel i Kina, förmodligen i slutet på 1500-talet. Man brukar tala om trakterna kring Wuyibergen i Fujianprovinsen i sydöstra delarna av landet. Exakt hur det uppfanns vet man inte. Enligt sägnerna handlar det, som så ofta, om ett misstag. Någon råkade glömma att hetta upp tebladen och de började då oxidera. Förmodligen hängde utvecklingen i början ihop med oolongteets. Vad som haft stor betydelse för spridningen både förr i tiden och på senare år är dock dess goda exportegenskaper. Svart te är mycket hållbarare än grönt te och lämpade sig därför bättre till de långa transporterna.
-
Assam Maud
Ett stakrt, aromatiskt ”English style”-te.
-
Assam Hatimara CTC
CTC-metoden gör teet perfekt starkt och mustigt för att kunna avnjutas med grädde eller mjölk.
-
Lapsang Souchong
Souchongbladen rullas, oxideras, rostas och till slut hängs de i bambukorgar över rökiga tallvedseldar.
-
Tea Centre Blend OP
Denna blandning innehåller te från fyra olika distrikt och har en mjuk och frisk smak som framhävs bäst utan mjölk eller socker.
-
Assam Belseri CTC EKO
Te som produceras på Belseri är maltiga, med fylligare karaktär och är 100% ekologisk.
-
Keemun Congou
Detta te är av kraftigare slag och har en något jordig karaktär.
-
Grusinien OP
En klassisk blandning av kinesiskt Keemunte och indiskt Assamte, som ofta kallas för ”ryskt te”.
-
Assam Rani TGFOP EKO
Detta ekologiska te, från plantaget Rani i Assam, har en delikat och något söt arom med en subtil ton av choklad.
-
Darjeeling Singell EKO
Detta te är ljust till färgen och har en uppfriskande skarp, söt och fyllig smak.
-
Dimbula OP
De är relativt lätta men intensivt aromatiska, likt teer från Nuwara Eliya. Aningen rundare och med lång, elegant eftersmak.
-
Darjeeling Kalej Valley
Kalej Valleys teplantage särskiljer sig från de andra och levererar ett sensationellt te med en fruktigt söt och något träig smak.
-
Dimbula BOP
Med sin kraftighet, fyllighet och djupa färg passar detta te utmärkt som ett mustigt men lent te att dricka med mjölk.