
Svart Te
Det svarta teet föddes utan tvivel i Kina, förmodligen i slutet på 1500-talet. Man brukar tala om trakterna kring Wuyibergen i Fujianprovinsen i sydöstra delarna av landet. Exakt hur det uppfanns vet man inte. Enligt sägnerna handlar det, som så ofta, om ett misstag. Någon råkade glömma att hetta upp tebladen och de började då oxidera. Förmodligen hängde utvecklingen i början ihop med oolongteets. Vad som haft stor betydelse för spridningen både förr i tiden och på senare år är dock dess goda exportegenskaper. Svart te är mycket hållbarare än grönt te och lämpade sig därför bättre till de långa transporterna.
Tesort
Land
Färg
-
Grusinien OP
En klassisk blandning av kinesiskt Keemunte och indiskt Assamte, som ofta kallas för ”ryskt te”.
-
Assam Maud
Ett stakrt, aromatiskt ”English style”-te.
-
Golden Monkey
Detta te alstrar en fyllig, kraftig smak som kombineras med mjuka, söta honungstoner.
-
Black Dragon Pearl
Black Dragon Pearl är handrullat te som blommar när det bryggs.
-
Yunnan Black OP EKO
Rika, jordiga toner finns i aromen och toner av vitpeppar och cassia ger en tilltalande accent.
-
Black Diamond
Detta te alstrar en fyllig bred smak med toner av honung, hasselnötter och russin.
-
Rysk Karavan
Detta te alstrar en mild, rökig ton som kombineras med en utsökt maltsmak. Passar utmärkt till något fetare maträtter.
-
Yunnan Golden Tips
Brygger en mjuk kopp med en himmelsk arom, jordig smak och chokladsötma med viss honungston.
-
Lichee
Ett högklassigt kinesiskt te som under dess tillverkning låtits oxideras med licheeplommon.
-
Rose Congou
Teer med inslag av rosor hör till de mer klassiskt smaksatta teerna från Kina.
-
Yunnan Finest
Ett mildare Yunnante, berikad med smak ifrån den fina kvaliteten på bladen.
-
Golden Yunnan
Svarta blad med en hel del gyllene toppskott ger en mustig, aningen rökig smak.
-
Yunnan
Detta te kombinerar lätt, mild smak med en jordig fyllighet.
-
Keemun Congou
Detta te är av kraftigare slag och har en något jordig karaktär.
-
Lapsang Souchong
Souchongbladen rullas, oxideras, rostas och till slut hängs de i bambukorgar över rökiga tallvedseldar.
-
Nepal Kanyam GFOP
Detta te har en mild, aromatiskt smak med halvstora blad och många toppskott.
-
Nilgiri Parkside FOP
Bladen är violett-bruna med några få knoppar och ger en mörk, fyllig brygd som liknar de ceylonesiska teerna.
-
Sikkim Temi TGFOP
Detta te är av hög kvalitet och har fint formade matta och gröna blad, som ger en gyllene dryck med en frisk, blommig smak.
-
Dooars SataliTGFOP
Detta te är mjukt och mycket aromatiskt.
-
Assam Rani TGFOP
Detta ekologiska te, från plantaget Rani i Assam, har en delikat och något söt arom med en subtil ton av choklad.
-
Assam Mangalam
Ett Assamte av toppkvalitet med den ovanliga och kvardröjande eftersmaken av ett fylligt och torrt rödvin.
-
Assam Hatimara CTC
CTC-metoden gör teet perfekt starkt och mustigt för att kunna avnjutas med grädde eller mjölk.
-
Assam Hajua
Vätskan är halvmörk och smaken är mediumstark med en lätt maltig eftersmak.
-
Assam Tippuk
Smaken är lätt, blommig och lätt maltig i sin karaktär.
-
Assam Nahorani
Ett kvalitetste med stora blad och många knoppar, och som är både milt och kryddigt aromatiskt på samma gång.
-
Assam Zaloni
Dess fylliga, starka och krämiga smak, karaktäristiska kryddighet och maltiga toner gör detta te unikt.
-
Darjeeling Phuguri First Flush 2018
This is a great example of a First Flush Darjeeling, having a light balanced character with wonderful floral muscatel notes and very little astringency.
-
Darjeeling Turzum First Flush 2018
The liquor offers a captivating fragrance of green pistachio scored with the vibrant notes of freshly zested citrus.
-
Darjeeling Makaibari EKO
Denna ljuva kopp av second-flush Darjeeling alstrar en aromatisk, nötig ton.
-
Darjeeling Phuguri
Den himmelska aromen varar länge i munnen och teet är fint i bladen med många silverskott.
-
Darjeeling Margaret’s Hope
Teet är av hög kvalitet och har en mycket aromatisk karaktär – kryddig och något söt.
-
Darjeeling Kalej Valley
Kalej Valleys teplantage särskiljer sig från de andra och levererar ett sensationellt te med en fruktigt söt och något träig smak.
-
Darjeeling Risheehat
Teet är av utmärkt kvalitet med sin vackra bärnstensfärgade ton och aromatiska, kryddiga smak.
-
Darjeeling Bannockburn
Smaken är välbalanserad, fylligt starkt och aromatiskt söt.
-
Darjeeling Tukvar
Teet har en kopparfärgad karaktär och smaken är aromatisk, elegant och mjuk med en blommig doft.
-
Darjeeling Singell EKO
Detta te är ljust till färgen och har en uppfriskande skarp, söt och fyllig smak.
-
Tea Centre Blend OP
Denna blandning innehåller te från fyra olika distrikt och har en mjuk och frisk smak som framhävs bäst utan mjölk eller socker.
-
Ceylon OP-1 Greenfield
Det svala klimatet, och vindarna som sveper in från Indiska Oceanen ger detta te en unik, frisk smak.
-
Vernon’s BOPF
Passar utmärkt som ett fint frukostte, antingen med eller utan mjölk.
-
Dimbula BOP
Med sin kraftighet, fyllighet och djupa färg passar detta te utmärkt som ett mustigt men lent te att dricka med mjölk.
-
Aislaby FP
Ett högklassigt te med kraftig smak och underbar ton.
-
Matale
Detta te kommer från speciellt utvalda plantage inom distriktet, vilket alstrar en aromatisk dryck med djup färg.
-
Ruhunu
Ett utmärkt val för den som tycker om ett kraftigare te som skall drickas utan mjölk.
-
Dimbula OP
De är relativt lätta men intensivt aromatiska, likt teer från Nuwara Eliya. Aningen rundare och med lång, elegant eftersmak.
-
Uva OP
I jämförelse med Nuwara Eliya är Uva mer robust, smakrikt och färgstarkt – men ändå mycket elegant.
-
Nuwara Eilya
Detta friska te producerar en ljus kopp med fin arom och smak, som passar bättre med en citronskiva än mjölk.
-
Jaekseol-Cha ”Black tea”
-
Kenya FBOP
Ett kraftigt te från bergsområden i västra Kenya, med mustig och jordig karaktär.