
Grönt Te
Grönt te har länge varit unikt för Kina och Japan. I dag sprids de gröna téerna över hela världen. Sencha, Longjing, Gyokuro och Matcha är namn som snart klingar lika välbekant i väst likt Ceylon, Darjeeling och Earl Grey. Till och med pulverte som var stort i Kina redan för tusen år sedan, och som är en del i den japanska teceremonin, har börjat spridas som en delikat och hälsosam dryck på trendiga kaféer och restauranger. Tack vare sin smak och friskhet är grönt te en otroligt mångsidig dryck.
Grönt Te av god kvalitet har ofta en frisk, grönskande smak. Bladen kan man använda minst två – tre gånger. Det är bara att hälla på nytt vatten. Den tid som bladen får dra, kan öka något för varje gång. De téer som presenteras här finner du även under respektive land.
Tesort
Land
Färg
-
Ohayashi Shincha 2020
Den fräscha och lätta doften av det bryggda teet står i kontrast till tebladens starka doft.
-
Hojicha
Detta te har en härlig, rund och nötig karaktär.
-
Sencha H2O
En fin upplevelse av umami i sin mest balanserade form. Blandad för att passa vattnet i Stockholm.
-
Long Jing Organic
De första skördarna i slutet av mars och början av april ger mjukare skott, mer sötma, mindre bitterhet och frisk, fyllig smak.
-
Jasmin Monkey King Organic
Ett lite kraftigare och mer robust grönt te med en mycket intensiv jasmindoft och smak.
-
Chun Mee Organic
Smaken är mycket lik det vanliga Chun Mee-teet men kan skilja sig något tack vare att det är ekologiskt.
-
Jasmin Dragon Pearls
Ett exklusivt jasminte där nyutsprungna blad rullats för hand till små pärlor.
-
Long Jing grade 1
De rostade bladen är vackert gröna, med en nötig smak, mjuk sötma och frisk fyllighet.
-
Yunnan Green Snail
Till detta te från Yunnan plockas de klassiska två översta bladen och en knopp, som sedan rullas ihop till dess karakteristiska snigelform.
-
Tea Rose Marigold & Peach
Denna handgjorda teblomma från Fujian provinsen består av noggrant utvalda teblad och marigoldblomman.
-
Tea Rose Marigold & Jasmine
handgjorda teblomma bestående av noggrant utvalda teblad och marigoldblommor och jasminblommor.
-
Tai Ping Hou Kui
Smaken är underbart komplex, med en fin blommig ton. Man anar en nötighet och en sötma som sakta avslöjas.
-
Silvery Dragon Pearls
Silverfjuniga gröna teknoppar som knutits ihop till pärlor. Alstrar en frisk, örtig och något blommig smak.
-
Long Jing grade 3
En kraftigare och strävare variant av det berömda kinesiska teet Long Jing från Zhejiangprovinsen.
-
Chun Mee
Ett mjukt och neutralt te, vars smak är allmänt syrlig och mindre söt än andra gröna teer.
-
Temple of Heaven
Dessa små kulor av te släpper ut en intensivt kraftig smak, med en viss sötma och rökiga toner.
-
Jade Bud
Jade Bud är ett härligt, mjukt kinesiskt grönt te som har en delikat sötma med en mjuk eftersmak.
-
Darjeeling Green Arya EKO
Färgen i koppen blir vackert ljusgul med en mild, men aromatisk smak med både blommiga och fruktiga inslag.
-
Darjeeling Ambootia Green EKO
Ända sedan 1861 har te producerats i Ambootia och det ger en lätt och frisk smak med söta, blommiga toner.
-
Ceylon Young Hyson
Det något friska gröna teet producerar örtiga noter och lite frukt som avslutas med en ren finish och en aning sötma.
-
Ceylon OP Green EKO
Detta är ett grönt te med en något kraftigare, mer robust överton.
-
Jeoncha Plus 2020
Smaken är frisk och aromatisk och ger ifrån sig en otrolig vegetabilisk arom.
-
Sejak 2020
Detta te ger en rostad och ganska nötig smak.
-
Joongjak Plus
Smaken är maltig men ändå grön och levande med en djupt uppfriskande, fyllig doft och en lätt bitterhet.
-
Formosa Gunpowder
Jämfört med gunpowder från andra länder upplevs detta ha en mer frisk smak.
-
Matcha
En högkvalitativ, sammetslen matcha med djupa smaker och krämig fyllighet.
-
Yame
Vid upphällning får man en härlig arom med toner av sparris och blomkål, och en och annan not av rostade hasselnötter medför en viss friskhet i teet.
-
Miyazaki
Fylld med inslag av persika eller aprikos, kombinerad med härliga söta toner.
-
Kabusecha
En mindre sträv, sötare smak med en härlig grön färg.
-
Fukamushicha
Fukamushicha tenderar att frambringa en tjockare, grumligare konsistens och har finfördelade blad.
-
Gyokuro
Den mest eleganta, exklusiva tesorten med färskt algig arom och rund sötma.
-
Asanoka Shincha 2020
En rik och balanserad First Flush-sencha som ger en fylligt gräsig arom med en ton av söt citron från Amalfi.
-
Kukicha
En fyllig, söt, lite rucolapepprig karaktär.
-
Genmaicha
Tack vare sitt låga koffeininnehåll är detta te populärt att dricka senare på kvällen.
-
Bancha
Detta te produceras på stora, mogna blad under sensommaren och hösten och ger en ganska enkel smak med mild sötma och fin balans.
-
Sencha
En vardagsvariant på Japans vanligaste te som lättångas innan det rullas.