Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

OOLONG TE

Man skulle kunna säga att oolong är ett mellanting mellan grönt och svart te. Det blandar det bästa från två världar – den friska naturliga smaken från gröna teer och lite av fylligheten från de svarta. Oolongteerna är kraftigare än de gröna och lättare än de svarta, tack vare att de bara är delvis oxiderade.

Det är väldigt stor skillnad på lättoxiderade oolongteer som Dung Ti eller Bao Zhong och kraftigt oxiderade oolonger som Da Hong Pao eller Fenghuang Dancong. Hos de grönaste kan det kännas som om den lätta oxideringen lyft fram de naturliga gröna tonerna och dessutom lagt till en parfymerad blommighet. De är oftast lite rundare och mjukare än gröna teer. De mörkare påminner ibland om svarta teer men ofta med en mjukare, rundare känsla och en rostad, nötig karaktär. I bästa fall har de också en fin söt touche av persika, russin eller aprikos. Däremellan har vi mellantingen med Ti Guan Yin i spetsen. Alla oolongteer passar mycket bra att kyla ner och servera svala, eller som isteer. De passar också bra att smaksätta med blommor eller frukt, vilket är vanligt i både Taiwan och Kina.

Ett vanligt sätt att beskriva oolongtyp är graden av oxidering. Med tanke på vilken invecklad och hantverksmässig process teerna genomgår är det en gåta hur man exakt skulle kunna avgöra oxideringsprocenten till 35 eller 72 procent som man ofta gör, men trots allt brukar det vara ett bra riktmärke för dig som konsument. 10 procent är alltså ett lätt oxiderat te och 60 procent ett kraftigt oxiderat. Du kan också se det på bladens färg som framträder extra tydligt efter bryggningen. Oolong härstammar ursprungligen från Wuyiberget i Fujianprovinsen där det utvecklades i slutet av Mingdynastin (1368–1644). När mängder av människor flyttade från Fujian till Taiwan tog de med sig både plantor och hantverkskonsten att tillverka teet. I dag är oolong i princip det enda te man dricker i Taiwan.

Ordet (wulong på pinyin) betyder svart drake eller svart orm på kinesiska och som vanligt finns det olika legender som berättar bakgrunden till namnet. I en av dem skräms en teplantageägare i väg från sina torkande teblad av en svart orm. När han försiktigt återvänder några dagar senare har bladen oxiderat av solen och ger en ny smakfull brygd. En annan saga berättar om en man som hette Wu Liang (senare ändrat till Wu Long eller Oolong) som upptäckte oolongteet av misstag när han distraherades av en hjort efter en lång dags teplockande. När han äntligen kom ihåg teet hade det redan börjat oxidera. Andra säger att teet kallas oolong på grund av att bladen ser ut som små svarta drakar som vaknar när man häller varmt vatten över dem.