Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

KALLBRYGGT TE

Att dricka kallbryggt te är ett utmärkt alternativ för dig som vill byta ut saften eller läsken i sommar.
Denna process tar lite längre tid men tillslut har ett underbart iste som är uppfriskande och utsökt.
Kallbryggningsprocessen är ganska enkel. Tebladen läggs i kallt vatten och extraheras i långsam takt. I tebladet finns många smakbindningar och eteriska ämnen som extraheras i olika hastigheter beroende på temperatur och tid. Därför är det viktigt att kunna kontrollera den hastighet som dessa extraheras i för att kunna uppnå önskade bindningar och eteriska ämnen som du vill få ut.

Du behöver:

  • 2 tillbringare
  • 1 sil
  • 1 liter kallt vatten
  • 45-50 g te i lösvikt.

 

Instruktioner:

1. Häll tebladen i den ena tomma tillbringaren.
2. Koka upp vatten och häll över de lösa tebladen för att skölja teet.
3. Häll bort det heta vattnet efter några sekunder genom silen och behåll tebladen i tillbringaren.
4. Fyll tillbringaren med kallt vatten. Låt tebladen ligga löst och bryggas fritt i vattnet.
5. Täck över tillbringaren för att inte andra lukter skall kunna absorberas och placera den i kylen i cirka 60–90 minuter.
6. Smaka efter rekommenderad tid. Om du föredrar kan du låta teet fortsätta att brygga i ca 60–90 minuter till för att få ett kraftigare/starkare resultat.
7. När bryggningen är klar tar du ut tillbringaren ur kylskåpet och silar teet genom silen in i det andra tillbringaren och slänger de lösa tebladen från det bryggda teet.

Din kalla bryggning är nu redo att släcka din törst och kan bevaras i kylskåpet i cirka 3-4 dagar med lock på.

När du brygger te i varmt vatten är tidsskillnaden mellan vilka de första och sista bindningar som släpps ut mycket liten. Detta gör det viktigare att kunna stoppa bryggningen (dvs. extraktionen) vid rätt tidpunkt för att få den smakprofil som du söker.

Vid kallbryggning är skillnaden mycket större mellan de första bindningarna som släpps och de senare bindningarna som släpps. Detta förenklar då möjligheten till att få den smakprofil efter eget val oerhört.

De senare bindningarna som släpps ut i teet tenderar att vara tanniner, bittra tonerna. Till exempel katekiner (antioxidanterna i grönt te, som bidrar till hälsofördelarna men som också bidrar till de bittra/ sträva tonerna i grönt te), och därför ger kallbryggt te dig möjligheten till att dämpa bitterheten minska strävheten i teet. Du kan också välja att brygga teet starkare och få mer av teanin, umami och de vegetabiliska toner du önskar. Du kan också få fler av de friska topptonerna utan att betungas med bitterhet och strävhet. Det är därför gröna teer huvudsakligen används i kallbryggningar.

Vid kallbryggning av te rekommenderar vi att du börjar med att skölja teet i varmt vatten. Det finns två anledningar till detta: 1. Vi vill sterilisera teet och ta bort eventuella överflödiga partiklar eller damm som kan uppstå i teet. Eftersom teet kommer att bryggas i kallt vatten under en längre tid vill vi se till att det inte finns någon risk för bakteriell uppbyggnad i det kalla vattnet. 2. Att brygga teet i varmt vatten först kommer att påskynda extraktionsprocessen. Särskilt när det gäller hårt rullade teer som Gunpowder eller vissa ihoprullade oolong teer vilket hjälper bladen att öppnas upp mycket snabbare.

Vid servering bör teet vara väl kylt, likt ett mousserande eller vitt vin. Det kallbryggda teet kan serveras över is men du riskerar att späda ut teet när isen smälter.