Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

JAPANSKT TE

Några av de mest noggranna producenter vi träffat -
kontrollerar alla parametrar i tillverkningen av högkvalitativt te
trots naturens variabler.

Japanskt grönt te är med rätta världskänt för att vara bland det bästa på jorden. Skillnaden mot kinesiskt grönt te reflekterar skillnaderna i de två kulturerna.

Medan kinesisk tillverkning av te helt handlar om hundratals olika sätt av unikt hantverk, har japanerna istället arbetat med kvaliteten genom standardisering och exakt kontroll av varje moment i processen.

Japanerna är kända för att upprätthålla effektivitet och för att reducera oönskad variation genom teknik och produktionslinjer, och detta bidrar sannerligen till produktionen av te med exakt smakprofil – rik på naturlig teanin och fräscha mineraler. De japanska teodlarna är några av de mest noggranna producenter vi träffat och det är beundransvärt hur de kan kontrollera alla parametrar i tillverkningen av högkvalitativt te trots naturens variabler.

SENCHA

Sencha är ett grönt te som plockats under årets första tre skördar. Om teet hade plockats under den fjärde skörden, under hösten, hade det kallats Bancha. Tidsmässigt ligger den första plockningen vanligtvis under perioden april till mitten av maj. Den andra plockningen är i juni, den tredje i juli och slutligen är den fjärde plockningen i oktober.

Kabusecha är en sorts Sencha. Detta te plockas ganska tidigt under den första skördeperioden och är ett skuggat grönt te. Buskarna täcks med svart tunt tyg i ungefär 10 dagar innan skörd för att blockera solens ljus och därmed stoppa den kemiska processen då plantans L-teanin bryts ned. Då blir teet istället rikt på teanin och klorofyll.

KAKEGAWA, EN SPECIELL PLATS FÖR TEODLING

Kakegawa i Shizouka prefekturen är ett känt område för Sencha, Genmaicha och Hojicha. Teplantorna växer på en platå ungefär 250 meter ovanför havet vilket gör att de har solljus under en större del av dagen, jämfört med plantor längs med de bergiga regionerna som får solens ljus under en kortare tid varje dag. Detta resulterar i att bladen blir kraftigare och något större, vilket skulle kunna ge en bitter smak.

För att undvika bitterheten har teodlarna i Kakegawa därför ett annorlunda sätt att ånga bladen vid tillverkningen av teet. Denna process heter ”Fukamushi” ock innebär en djupare och längre ångningsprocess. ”Fukamushi”-processen är en 60 sekunder lång ångningprocess, medan den mer vanliga ”Asamushi”-processen är ca 20 – 30 sekunder lång. Ju längre bladen ångas, desto mindre bitterhet kommer teet att utveckla när det bryggs. Men djupångningen innebär också att bladen faller samman, blir småsmuligt, det visuella intrycket av det färdiga teet blir inte lika tilltalande och vid bryggning kommer teet att se grumligt ut med tepartiklar i koppen. Djupångningsprocessen är dock särskilt lämpad för te odlat i denna region på grund av de naturliga förutsättningarna på platån.

GYOKURO

Gyokuro, en av de absolut mest exklusiva tesorterna från Japan, är också ett skuggat te men plantorna täcks i hela 20 dagar vilket avlägsnar upp till 95% av det direkta solljuset. Detta gör teet till ett förstklassigt te som är rikt i umami och välsmakande söt teanin. Gyokuro är med få undantag handplockat för att säkerställa högsta kvalitet och plockas endast en gång om året under den första skördeperioden. Detta betyder att jordens alla nyttigheter byggs upp i plantan under viloperioden och pumpas ut i bladen vilket gör teet till ett ännu mer smakrikt te.

PRECIS & MINUTIÖS NOGGRANNHET

Traditionellt plockade teodlarna endast bladknoppen och de påföljande två bladen, men idag plockas även blad tre och fyra förutsatt att dessa blad är lika späda och mjuka som de första bladen. De färska bladen vägs och lastas på ett transportband medan kall, fuktig luft blåser över bladen för att säkerställa att de förblir färska och inte oxiderar. Därefter lastas bladen på ett nytt transportband för att genomgå ångningsprocessen som avaktiverar enzymerna som finns i bladen. Bladen skickas sedan till luftningsmaskiner som på mekanisk väg rör runt bladen medan het luft pumpas över bladen för att ta bort all fukt i bladen. Efter detta skickas bladen vidare till rullningsmaskiner som krossar och får fram safterna i bladen och med detta, alla smakerna. Senare skickas bladen på nytt genom luftningsmaskinerna för att ytterligare reducera fukten i bladen. Därefter genomgår bladen en formningsfas där bladen mekaniskt knådas för att jämna ut bladen och skapa den fina nålform som är klassisk för japanskt grönt te. Slutligen skickas bladen till en sorteringsmaskin som sållar bort ojämnheter och till sist skickas bladen till packningsmaskiner.