Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

GRÖNT TE

Grönt te har länge varit något unikt för Kina och Japan. I dag sprids de gröna teerna över hela världen. Sencha, Longjing, Gyokuro och Matcha är namn som snart klingar lika välbekant i väst som någonsin Ceylon, Darjeeling och Earl Grey. Till och med pulverte som var stort i Kina redan för tusen år sedan och som är en del i den japanska teceremonin har börjat spridas som en delikat och hälsosam dryck på trendiga kaféer och restauranger. Grönt te är tack vare sin smak och friskhet en otroligt mångsidig dryck.

Medelmåttigt grönt te kan vara ganska tråkigt. Men grönt te av god kvalitet är en aromatisk upplevelse på samma nivå som fina viner, choklad eller vilken gourmetråvara som helst. Dessutom finns det gröna teer av helt skilda karaktärer – från en rostad, robust japansk Hojicha och en jordig, mustig Bi Luo Chun till en elegant, fruktig primördoftande Gyokuru. Genren är förvånansvärt mångfasetterad med så olika typer som gröna pressade kakor av ångat pu er-te, gröna dekorationsteer i konstnärliga former eller pulveriserat som det japanska Matchateet.

Vad som skiljer gröna teer från andra är att de inte är oxiderade (reagerat med syre). De har därför kvar mycket av det naturliga teets smak. Allt de små tebladen gått igenom har satt sina tydliga spår: jorden det vuxit i och tagit näring ifrån, vattnet det sugit i sig, höjden, vindarna, solen och hela mikroklimatet. Du kan känna det tydligt i doften och smaken. Teet har inte ändrat smak eller karaktär och inte förlorat så mycket av de nyttiga ämnen och antioxidanter teplantan innehåller.

Vi som har tillgång till alla möjliga gröna teer från en vanlig tebutik kan också hitta teer till all tänkbar mat. Det gröna teet kan komplettera de flesta typer av lättare mat men kan också stå upp mot kraftiga smaker. Till exempel en Longjing till en kraftig kinesisk rätt med sichuanpeppar. Det finns inget som säger att gröna teer endast passar med asiatisk mat. Ett japanskt te kan lyfta fram fisksmaken i en sushirätt men lika gärna ersätta champagnen till en pocherad sjötunga. Många av de gröna teerna lyfter också desserter till helt nya dimensioner som exempelvis Sencha till pannacotta eller gräddtårta.

Oftast betecknar man gröna teer som de teer som inte oxiderat och vanligtvis är det de teer som upphettats genom ångning eller rostning. För enkelhetens skull kan man inkludera alla teer som inte är oxiderade, alltså även de vita och gula.