Svenska Svenska
Kundkorg
Accepterade betalningsmetoder

Ett löfte om varmare dagar

– Darjeeling First Flush
Det finns några få regioner med namn som omedelbart för tankarna till en lokal specialitet.
Champagne för mousserande vin, Roncal för ost och givetvis Darjeeling för te. Följ med oss på en
vandring längst Himalayas sluttningar för att ta reda på hur ”teernas Champagne” och
framförallt dess första skörd får sitt världsomspännande anseende.

Ett löfte om varmare dagar

– Darjeeling First Flush
Det finns några få regioner med namn som omedelbart för tankarna
till en lokal specialitet. Champagne för mousserande vin, Roncal för ost och givetvis Darjeeling för te.
Följ med oss på en vandring längst Himalayas sluttningar för att ta reda på hur ”teernas Champagne” och framförallt dess första skörd får sitt världsomspännande anseende.

En perfekt balans

Skulle man försöka tänka ut den perfekta platsen för en teplantage hade flera år inte räckt till för att komma på alla de mångfaldiga faktorer som gör den indiska regionen Darjeeling så unikt lämpad för denna uppgift. Altituden, regnmängden, skuggan från de kringliggande bergstopparna. Detta är bara några få av attributen som gör regionen till ett paradis för Camellia Sinensis – plantan som utgör grunden för Darjeeling te.

Den första skörden, ofta kallad ”the first flush”, av plantans blad har blivit berömd i hela världen tack vare det utsökta te som produceras från den. Skörden sker omkring mars till maj varje år och är en av de absoluta höjdpunkterna för alla teälskare.

När han tänker tillbaka på sitt första besök i Darjeeling målar Gihan Mauris, VD för The Tea Centre of Stockholm, upp en förtrollande bild av de delikata första skotten som first flush består av.





“Bladen sträcker sig så långt ögat kan nå och är så otroligt gröna,” berättar han, ”att hela bergssidan ser ut som ett hav av neon när solen skiner på dem.”

En smakrik fusion

Från detta hav av neon tillverkas en av världens mest eftertraktade drycker. Ett svart te som trots namnet är ljusgult i glaset och gömmer en myriad av smaker. En first flush av Darjeeling påverkas oerhört mycket av de unika förhållanden omkring den och skiftar i karaktär tillsammans med den terroir – närliggande natur – som just den specifika plantan vars blad man bryggt växer i.

”Inför mitt första besök till Darjeeling,” fortsätter Gihan, ”sa min far till mig att börja med att smaka på det lokala vattnet och lägga märke till vad mer som växer omkring teplantagen.”

Jorden, vattnet, blommorna och växterna i plantans omgivning har alla ett inflytande på den karaktär som teet från dess blad producerar. Detta gäller särskilt för den första skörden då plantan, efter att ha vilat sedan förra årets sista skörd, skjuter upp med sprudlande energi och suger upp de många aromer som omger den. Ungt gräs, blommiga och fruktiga toner, och andra behagliga vårsmaker gör sig kända.

Senare skördar av samma planta från samma plats producerar te av en väldigt annorlunda karaktär och är märkbart mycket mörkare i glaset.

En långvarig tradition

Eftersom smaken och karaktären av ett te från first flush är känsligt för så många faktorer märker plantagerna vid försäljning upp bladen med mer än bara plantagens namn. Ett serienummer avslöjar flera andra relevanta faktorer som dagen då bladen plockades, tidsåtgång för varje processeringssteg, plantans exakta position på plantagen och mycket mer.

Ett utomordentligt parti av te från Darjeeling kan till exempel ha sitt ursprung i en specifik del av en sluttning där lutningen är precis rätt för att plantan ska få lagom mycket vatten. Ett sådant parti blir väldigt populärt under den kaotiska handelsperiod som följer skörden och som The Tea Centre of Stockholm på årlig basis deltar i.

“När Darjeeling first flush blir tillgänglig omkring mars”, förklarar Gihan, ”förvandlas tehandeln till en hektisk scen från Wall Street.”

Beslut behöver tas fort eftersom teets enorma popularitet säkerställer att det inte kommer att vara på marknaden särskilt länge. I tre årtionden har The Tea Centre of Stockholm stått redo när klockan slagit midnatt för att säkerställa att deras kunder fått ta del av högkvalitativ Darjeeling first flush – alltid så kallat ”single estate” te som inte är blandat utan kommer från ett enda parti för att maximera den unika smaken och spårbarheten.

Efter provsmakning av omkring 200 partier av first flush väljs en eller två ut för att importeras till butiken i Stockholm.

En väl värd dos tålamod

I och med dess relativt låga utbud säljs Darjeeling first flush inte på samma sätt som andra teer. Teälskare anmäler sig i förväg för en specifik mängd och har två veckor på sig när teet anländer att köpa sin andel innan den läggs ut för allmän försäljning. Timing är avgörande eftersom te från de delikata first flush-bladen smakar allra bäst när det konsumeras kort efter skörden.

När kunder hämtar sin andel av den dyrbara plantan erbjuds de möjligheten att skriva upp sig för nästa års first flush igen, något som de flesta gör omedelbart. Ingen har vid denna tidpunkt någon aning om vilken karaktär Darjeeling first flush kommer att erbjuda nästa vår, men så speciell är denna first flush att folk med glädje ger The Tea Centre of Stockholm sitt förtroende för att de kommer att plocka hem något som är väl värt väntan.

“Jag beställer aldrig hem något som jag själv inte anser vara av högsta kvalitet,” avrundar Gihan, ”och Darjeeling first flush är verkligen ett unikt te som varje år får mig att säga ’wow’ och alltid tar mig tillbaka till mitt första besök i de vackra bergen.”

”En kopp Darjeeling first flush är ett säkert tecken på att en vacker sommar närmar sig.”